Frågor och svar

Monokordosa

Photography

Frågor din fotograf bör kunna svara på!

 

Här är några av punkterna som din fotograf bör ha ett vettigt svar på!

Det kanske inte finns rätt eller fel svar och ett svar kanske gör just den fotografen mindre lämplig för dit uppdrag, men nedan förklarar jag hur MonoPhoto tänker i alla fall..

 

1. Fskatt?

Ja det kanske är självklart för vissa men alla bryr sig inte om att registrera ett företag. Ett registrerat företag visar på att fotografen har någon sorts vision. Hen tänker inte enbart på den artistiska sidan av sin verksamhet men den praktiska också. Det krävs om inte annat grundläggande färdigheter i att organisera och förbereda. Ganska bra om man ska planera DITT bröllopsfotografering som kostar tusenlappar.

 

2. Bakgrund och referenser.

Personligen tycker jag att det är minst sagt ointressant varifrån fotografen får sin inspiration. Det är inte väsentligt om portofolion tilltalar mig. Det fotografen visar på sin hemsida bör vara det de är mest stolta av. Ta tid och studera bilderna. Alla bilder, inte bara bröllopsbilderna. Om det passar dig borde det inte spela någon roll om fotografen har studerat fotografi på en tjusig skola, har varit verksam i flera decennium eller precis har börjat fotografera. Fråga gärna om referenser beroende på prislappen. En fotograf som fotograferar hela dagen för 4000-5000 sek kanske inte har så många referenser och därför anpassar sitt pris därefter.

 

3. Vad betalar jag för?

Prislappen kan variera och tro mig jag har ifrågasatt priser alldeles för många gånger, men vad får du av din fotograf? Visst låter det som en dyr timpenning?

vad kan man få mer än bilderna? Retuschering, royalties, alla negativ (alt. alla bilder klickade), leveranstid, assistenter,extra fotografer, film, fotobok.

 

4. Leveranstid ?

Om fotografen erbjuder att leverera bilderna dagen efter SPRING! på ett bröllop tas det upp mot 2000 bilder per fotograf och det tar veckor att ens gå igenom. Retouscheringstiden beror på många faktorer. En porträttbild tar som bäst 10 minuter att retuschera.

 

5. Royalties?

Nu när sociala medier har tagit sådan fart har debatten om royalties och rättigheter blommat också. Vissa fotografer vill absolut inte lämna ut digitala kopior och säljer enbart tryckta kopior till sina kunder. De äger också rättigheterna till bilderna och kan oftast använda de till allt vad en kontrakt skulle tillåta. Andra menar på att kunden kommer förmodligen dela bilderna på sociala medier och därmed göra reklam för fotografen. Personligen föredrar jag att lämna utvalda digitala kopior till kunden och låta de använda bilderna precis hur de vill, samtidigt som jag förbehåller mig rätten att använda deras bilder till marknadsföring enbart. Alltså vill jag inte sälja deras bilder till tredje part.

Många kunder vill ha precis ALLA bilder som fotografen har tagit och hos MonoPhoto är detta blankt nej. Anledningen är att jag lämnar ut enbart material som jag är bekväm med att visa till potentiella kunder och mitt råd är att DU som beställare ska respektera och värdesätta detta hos din fotograf.

 

6. Vad händer om du blir sjuk?

Vad händer om fotografen får förhinder? Din fotograf bör ha en plan B som du ska godkänna. Om din fotograf föreslår att en annan fotograf ska vara deras backup så måste du titta på deras bilder och godkänna att de ska få fotografera er. Priset bör ligga på samma nivå också.

 

7. Får jag komma med egna idéer?

Det är viktigt att beställaren känner sig trygg och väldigt delaktig i hela processen. Vissa fotografer vill gärna göra saker på sitt sätt. Ta gärna ämnet upp från början och var tydlig med hur du vill att dina bilder ska bli. Ta med inspirationsmaterial. Hos MonoPhoto kan du närsomhelst komma med idéer och frågor angående ditt bröllop.

 

Detta är så klart inte alla frågor som du kan ställa men släng gärna iväg ett mail eller sms. Jag blir mer än glad att svara på alla dina frågor.

 

Dimitrios@MonoPhoto